Зеленски е помолил САЩ да обозначат Русия като държава, спонсорираща тероризма

Байдън не се е ангажирал с конкретни действия по време на разговора

15.04.2022 | 22:10 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски е помолил САЩ да обозначат Русия като държава, спонсорираща тероризма

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро се е обърнал в директен разговор към американския президент Джо Байдън с молба САЩ да обозначат Русия като "държава, която спонсорира тероризма", предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Вашингтон пост", цитираща източници, запознати с разговора между президентите. Байдън не се е ангажирал с конкретни действия по време на разговора, съобщава изданието.

В този списък може да бъда включена всяка държава, която "многократно предоставя подкрепа за актове на международен тероризъм", отбелязва "Вашингтон пост", позовавайки се на информация от Държавния департамент. В списъка в момента са включени четири страни: Северна Корея, Куба, Иран и Сирия.

Същевременно в отговор на въпрос на Си Ен Ен дали споделя безпокойството на ръководителя на американското външно разузнаване Уилям Бърнс за риск от това Владимир Путин да прибегне до тактическо ядрено оръжие, ако бъде обхванат от отчаяние пред неуспехите на армията си, Зеленски каза: "Не само аз, но мисля, че целият свят трябва да споделя това безпокойство, всички страни трябва да са обезпокоени", предаде Франс прес.

Той обяснява, че това безпокойство касае ядрените оръжия или химическите оръжия. "Те могат да го направят", заяви той, визирайки евентуално използване на такива оръжия от руска страна. "За тях животът на хората не струва нищо", подчерта той в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено в неделя. Откъси от него Си Ен Ен вече качи онлайн, съобщи БТА.

"Нека не бъдем само обезпокоени, нека бъдем подготвени", предупреди Зеленски и добави, че това не е само въпрос, касаещ Украйна, но и целия свят.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК